Tekst og bilde: HANS OLAV GRANHEIM
04. april 2016,

Det synes å ha vært liten tvil hos juryen.

Årets æresprisvinner omtales som en sjelden begavelse både
musikalsk og instrumentalt.

Det er sjelden en fløytespiller går helt til topps i Sparre Olsen-konkurransen, men det greide Astrid Bjelland. Og ikke nok med det. I tillegg til ærespris og førstepris i klasse 4, tok også blåsetrioen hun er medlem av, Fløyboda, førsteprisen i klassen for grupper.
Men prisen for beste tolkning av Sparre Olsens musikk gikk til Hanna V. Kallestad, som også vant klasse 2.

Komponistsamarbeid


Det var litt færre deltakere i konkurransen i år, med 16 enkeltutøvere og fem grupper som fredag og lørdag spilte seg gjennom tre selvvalgte stykker, hvorav ett skulle være av Sparre Olsen eller en annen nyere norsk komponist. Fløyboda-trioen hadde like godt samarbeidet med komponisten om stykket de spilte under prisvinnerkonserten, et stykke av bergenskomponisten Knut Vaage kalt "Lille Fønix."


Full oversikt


I sin begrunnelse for å gi æresprisen til Astrid Bjelland sier juryen at; "hun griper tilhørerne med sin dype musikalitet. Hun har et modent og selvstendig forhold til musikken som framføres, og full oversikt over så vel de små nyanser som de store linjer i musikken. Den tekniske sikkerheten gir henne muligheter til å virkeliggjøre de musikalske intensjonene, sine egne så vel som komponistens", heter det i begrunnelsen. Og i nummeret hun spilte under prisvinnerkonserten, Sonatine av Dutilleux, fikk publikum tydelig høre hva juryen la vekt på.

Personvern